Doğal Yoldan Gebe Kalabilmek için Neler Yapılmalıdır?

Doğal Yoldan Gebe Kalabilmek için Neler Yapılmalıdır?

Korunmasız bir adet siklusunda gebe kalma olasılığı, korunmayı bırakan çiftlerde ilk 3 ayda en yüksektir. Çiftlerin %80’inde ilk 6 ayda gebelik oluşur. Doğurganlık yaşla birlikte hem erkek hem kadın da azalsa da, yaşın kadındaki etkileri çok daha belirgindir. Anne adayında 35 yaşın üzerinde gebelik elde etme şansı azalmaya başlar. Erkeklerde bu etki 50 yaşından sonra başlar. Doğal yollarla gebelikte en önemli faktör, üreme penceresi ve yumurtlamanın takibidir. Üreme penceresi yumurtlamadan önceki 6 günlük süreyi kapsar. Üreme penceresinde hergün veya iki günde bir cinsel birliktelik ile gebelik oluşma ihtimali daha yüksektir.

 Dolayısıyla gebelik şansının arttırmak için yumurtlama takip edilebilir. İdrarda bakılan yumurtlama testi ile yumurtlama zamanı belirlenebilir. Bu test özellikle düzenli cinsel birlikteliği olmayan çiftlerde faydalıdır. Sanılanın aksine,  cinsel ilişki sonrasında kadının bir süre sırtüstü yatmasının gebelik ihtimalini arttırıcı etkisi yoktur.  Cinsel ilişki pozisyonununda gebeliği arttırcı etkisi yoktur.

Tıbbi anlamda gebe kalmasına engel durumu olmayan çiftler, yaşam tarzlarında yapacakları değişikliklerle de gebe kalma şanslarını arttırabilirler. Gerek fazla kilolu olmak gerekse de aşırı zayıf olmak gebe kalma süresini uzatabilir.

Vücut kitle indeksinin >35 veya <19 olan kadınlarda gebeliğe kadar geçen süre normal kilolu kadınlara göre daha fazladır dolayısıyla, gebe kalabilmek için normal kiloda olmak gerekmektedir. Aşırı kilolu kadınlarda tüp bebek tedavisi sırasında kullanılan ilaç dozları daha yüksektir, yumurta kalitesinin de daha kötü olduğu ile ilgili çalışmalar vardır. Aşırı kilolu kadınlarda tüp bebek tedavisi ile gebelik oranları normal kilolu kadınlara kıyasla daha düşüktür.

Çiftler sigara içiyorsa doğal yolla gebelik şanslarını arttırmak için sigarayı bırakmalıdır. Sigara içen kadınlarda kısırlık içmeyenlere göre 1.6 kat daha fazla görülmektedir. Gebe kalanlarda düşük riski de hem doğal yolla hem de tüp bebekle gebelik oluşanlarda sigara içenlerde daha fazladır. Sigara içen kadınlar sigara içmeyen kadınlara kıyasla 1 ile 4 yıl daha erken menopoza girmektedir ki bu da sigaranın foliküllerdeki kaybı hızlandırdığının bir göstergesidir.

5 bardaktan fazla kafein tüketimi doğurganlığı azaltabilir, bu nedenle gebelik planlayan kadınlarda kafein tüketimi 1-2 fincan ile sınırlandırılmalıdır. Gebelik sırasında günde 2-3 fincandan fazla kahve tüketimi düşük riskini de arttırmaktadır.