Tüp Tıkanıklığı

Tüp Tıkanıklığı

Tüp tıkanıklığı kısırlığa bağlı nedenlerin %25 ile 35’inden sorumludur. Tüpler rahimin her iki yanında bulunur ve yumurtalıklara bağlıdır. Tüp tıkanıklığı olması durumunda yumurta ve sperm karşılamaz ve bu nedenle de gebelik oluşmaz. Her iki taraflı tıkanıklık olabileceği gibi tek taraflı tıkanıklıklarda görülebilir. Tubal faktöre bağlı kısırlık geçirilmiş pelvik enfeksiyonlara bağlı olarak görülebileceği gibi endometriozise (çikola kisti), tüberküloz, geçirilmiş ektopik gebelik öyküsü veya geçirilmiş karın içi ameliyatlara bağlı olarak da görülebilir.

Tüp tıkanıklığı olan kadınların çoğunda hiçbir şikayet olmaz. Kısırlık nedeniyle doktora başvurduklarında yapılan tetkikler sonucu tanı alırlar.

Tanı için en sık kullanılan test histerosalpingografidir (HSG). HSG’de proksimal bölgede yani tüpün rahim ile birleştiği noktada bir tıkanıklık saptandıysa bu ağrıya bağlı tüpte spazm oluşması yada mukus tıkacına bağlı olarak görülebilir. 100 kadından 15’inde tüpler gerçekte tıkalı olmamasına rağmen tıkalıymış gibi görünebilir. Bu durumda yapılması gereken selektif salpingografidir (tüpün içine ince bir kanül yerleştirerek filmin tekrarlanması). HSG’de saptanan distal tıkanıklıkların kesin tanısını koymak için laparoskopi (karın içerisine kamera ile bakılması) yapılabilir.

Tüp tıkanıklığı olan hastalarda tedavide tüp bebek uygulaması düşünülmelidir. tüp tıkanıklığı olup tüplerinde sıvı toplanan hastalarda tüp bebek tedavisi öncesinde tüplerin alınması yada kapatılması işlemi yapılmalıdır.