İntrauterin İnseminasyon (Aşılama)

İntrauterin İnseminasyon (Aşılama)

Aşılama yöntemi, kısırlık tanısı ile başvuran çiftlerde uygulanabilecek yardımcı üreme yöntemidir. Baba adayından alınan spermler laboratuar ortamında yıkanır ve hareketliliği en yüksek olan spermler seçilerek anne adayının rahim içerisine bir kateter yardımıyla verilir. Dolayısıyla, baba adayının aşılama için yeterli sayıda spermi olmalı ve anne adayının yumurta üretimi olup aynı zamanda tüpleri de açık olmalıdır.

Aşılama hangi durumlarda tercih edilir:

*açıklanamayan infertilite: Aşılama yumurtlamayı sağlayıcı ilaçlar ile birlikte açıklanamayan infertilitede uygulanan ilk tedavidir.

* hafif erkek faktör kısırlığında: Sperm sayısı düşük olan, hareketliliği az olan erkeklerde bu problemler laboratuar ortamında spermin hazırlanması ile aşılabileceğinden ilk basamak tedavide aşılama yapılır. Total hareketli sperm sayısı 5 milyonun üzerinde olan erkeklerde aşılama yapılabilir, bunun altındaki değerlerde tüp bebek tedavisi ön planda düşünülmelidir.  

*endometriozisi olup tüpleri açık olan ve yumurta rezervi iyi olan kadınlarda tüp bebek tedavisinden önce yumurtalamayı sağlayıcı ilaçlarla birlikte aşılama yapılabilir.

*Yumurtlama problemi olanlarda yumurtlama ilaçları ile birlikte gebelik şansını arttırmak amacıyla uygulanabilir. 

Aşılama işlemi kısa süreli, ağrısız bir işlemdir. Jinekolojik muayene pozisyonunda spekulum yerleştirildikten sonra rahim ağzından ince bir kateterle girilir ve laboratuarda hazırlanmış olan sperm örneği rahim içine verilir. İşlemden sonra 15-20 dakika dinlenmek yeterli olup, sonrasında anne adayı günlük hayatına dönebilir. Gebelik testi aşılamadan 14 gün sonra yapılır.

Aşılama ile siklus başına gebelik oranları %8-12 arasında değişmektedir. Gebelik başarısı belirleyen en önemli faktör anne adayının yaşıdır. Diğer faktörler gelişen yumurta sayısıdır, tedavi sırasında gelişen folikül sayısı arttıkça gebelik oranıda artmaktadır. Diğer bir faktörde yumurtlama ilacı kullanıp kullanılmadığıdır. Yumurtlama ilacı kullanmadan yapılan aşılamalarda gebelik oranları daha düşüktür o yüzden aşılama tedavileri ile birlikte yumurtalama ilaçları kullanılmaktadır. Aşılama ile elde edilen gebelikler ilk üç denemede oluşmaktadır bu yüzden 3 aşılamadan sonra tüp bebek tedavisine geçilmelidir.